© Copyright 2020 PCMIR - All Rights Reserved        *Actualment sense conveni amb l'Ajuntament de Montcada i Reixac

TREBALLADORS EN BENEFICI DE LA COMUNITAT

COL·LABORACIÓ AMB EL DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA

Els treballs en benefici de la comunitat (TBC) són penes d’utilitat pública i interès social, que consisteixen a fer una feina no retribuïda en benefici de la comunitat, col·laborant amb entitats públiques o privades sense ànim de lucre i amb finalitat social, durant un determinat número de jornades que fixa el jutge o el tribunal que imposa la pena. Des de la reforma de la Llei orgànica 5/2010, de 22 de juny, els TBC també poden consistir en la participació en tallers o programes formatius de reeducació, laborals, culturals, d’educació viària, sexual i d’altres de semblants. Els TBC són una alternativa a la presó que afavoreix l’educació i la inserció social de la persona infractora, la qual exerceix una acció social que serveix, alhora, per reparar el dany causat.

En l’execució dels treballs en benefici de la comunitat intervenen:

-El jutjat o el tribunal que imposa la pena i el jutjat que controla el pla de treball i resol sobre les incidències que puguin produir-se durant el compliment.

-La persona condemnada, que consent el compliment de la pena, accepta el pla de treball i es compromet a dur-lo a terme de forma responsable.

-El Departament de Justícia, administració responsable de fer complir la pena imposada mitjançant els equips de professionals de mesures penals alternatives (MPA).

-Les institucions públiques i entitats privades sense ànim de lucre i amb finalitat social que voluntàriament s’adhereixen al programa de TBC, mitjançant convenis o acords de col·laboració amb el Departament de Justícia, i que faciliten els recursos i els llocs per executar la pena i organitzen la feina que s’ha de fer.

  1. Les activitats que es realitzen han de reunir unes característiques determinades:
  2. -En cap cas no poden atemptar contra la dignitat del penat i han d’aportar elements positius, que reforcin l’autoestima i possibilitin fer una tasca útil per a la societat, un esforç que té com a finalitat reparar simbòlicament el perjudici que ha causat a la societat per l’il·lícit penal comés.
  3. -Amb les activitats es pretén mobilitzar el penat perquè dugui a terme una acció positiva, d’utilitat pública i amb un interès social.
  4. -Les activitats s’han de fer sempre en entitats d’utilitat pública o en entitats d’interès social sense afany de lucre.
  5. -Cal tenir en compte les característiques del penat i les seves circumstàncies personals, ja que les activitats han de permetre conciliar el compliment de les seves obligacions penals amb les seves obligacions familiars i laborals.
  6. -Les activitats no poden comportar mai la realització d’una tasca que impliqui l’ocupació d’un lloc de treball, ni poden estar supeditades a la consecució de beneficis econòmics.
  7. -La realització de les activitats s’ha d’adequar al màxim possible a la situació sociolaboral del penat. El penat és responsable de trobar l’horari per dur a terme l’activitat ja que va en donar la conformitat prèvia.
  8. -Les jornades poden tenir una durada màxima de vuit hores. L’execució està regida pel principi de flexibilitat, i, en aquest sentit, quan hi hagi causes justificades, el compliment es pot articular de forma partida, el mateix dia o en diferents dies.
  9. -Durant la realització de les activitats, el penat ha d’estar inclòs en l’acció protectora del Règim General de la Seguretat Social als efectes de les contingències d’accidents de treball i malalties professionals pels dies de prestació efectiva del treball. Així mateix, ha d’estar protegit per la normativa laboral en matèria de prevenció de riscos laborals, tret que faci el compliment d’aquesta pena mitjançant la seva participació en tallers o en programes formatius o de reeducació, laborals, culturals, d’educació vial, sexual i d’altres de similars, cas en el qual està exclòs de l’acció protectora esmentada.
  10. -L’Administració és responsable de garantir la protecció en matèria de seguretat social per a totes les persones que compleixen aquesta modalitat de pena. Així mateix, l’entitat on el penat presti la seva col·laboració ha de proporcionar els mitjans adients per a la realització de l’activitat i per a la protecció en matèria de prevenció de riscos laborals, d’acord amb les tasques concretes que s’hagin de desenvolupar.

Direcció

Carrer Viver s/n Hotel d'Entitats                     
08110 Montcada i Reixac                     


Contacte 

Email: pcmontcada@hotmail.com                     
Telèfon: 627 580 112                     

Enllaços

Consells AV Protecció Civil
Meteocat
Mapa Pla Alfa

Intranet

Fes't-en Voluntari

Si vols formar part de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Montcada i Reixac, envia'ns un correu electrònic a:
pcmontcada@hotmail.com
adjunta'ns una foto del teu DNI

Created with Mobirise web page template